Handmatige rolluiken
Voor alle rolluiken, dus ook voor die met een handmatige bediening geldt dat ze veel voordelen hebben. Ze zijn dus geschikt voor isolatie, beveiliging, zonwering, geluidswering, verduistering en privacy. En of je het rolluik nu met de hand, via een motortje met draaiknop of via een afstandsbediening kunt openen of sluiten, deze voordelen gelden voor alle modellen.
Nadelen
Nadelen van een handmatige bediening is echter dat het niet alleen ongeschikt is als je geen fysieke handelingen kunt verrichten (bijv. bij last van reuma) maar ook bij een zwaarder rolluik valt het niet mee om dit zelf te openen (denk aan zware stalen rolluiken). Het kost niet alleen kracht, het koord heeft er ook flink onder te lijden omdat je dit steeds met behoorlijke kracht optrekt. Om te voorkomen dat een rolluik met een handmatige bediening in één keer naar beneden klettert als je het koord laat vieren, wordt er een vertrager of rem opgezet.
Extra beveiliging aanbrengen
Ook een handmatig bedienbaar rolluik kun je extra beveiligen tegen inbrekers door er sloten mee te combineren. Omdat een dergelijk rolluik makkelijker van de buitenzijde te openen is, is het aan te raden dit te doen om ongewenste gasten buiten te houden.
Wanneer kies je voor handmatige bediening?
Behalve de lagere kosten voor een rolluik met handmatige bediening is het ook zinvol om voor dit type bediening te kiezen als het maar een klein raam betreft. Kies je dan ook nog voor een lichtere kunststof variant, dan is het geen probleem om dit zelf te openen en sluiten. Heb je een rolluik nodig voor een raam dat weinig open gaat? Dan is handmatige bediening ook geen slecht idee. Omdat het rolluik toch weinig geopend wordt, heeft het koord amper te lijden en is het ook niet erg als je maar zo nu en dan het rolluik hoeft te openen.
Ga terug naar: