Rolluik onderdelen
Wil je optimaal profiteren van de voordelen die rolluiken te bieden hebben, dan is het van belang dat alle onderdelen in een goede staat verkeren. Is een onderdeel versleten of defect en dus aan vervanging toe, wanhoop niet. Je kan bij diverse winkels en speciaalzaken terecht voor kundig advies en de aanschaf van het benodigde rolluik onderdeel.
Onderdelen vinden
Het internet biedt vaker uitkomst, zoals ook wanneer je snel je rolluik wilt herstellen en niet van plan bent om een nieuwe aan te schaffen (vervangen). Diverse webshops geven een overzichtelijk beeld van alle mogelijkheden. Ben je een handige klusser en weet je precies wat je nodig hebt? Dan kun je meteen bestellen! Heb je trouwens een oud rolluik die je nog met de hand moet bedienen? Nu is het een goed moment om het automatiseren van je rolluik te overwegen.
De onderdelen
Een standaard rolluik die je in de winkel of bij een (online) speciaalzaak kunt kopen bestaat zoals ook te zien is in de volgende illustratie uit meerdere onderdelen. Welk type rolluik je ook hebt hangen aan de gevel of nog wilt gaan kopen, deze heeft in de basis altijd lamellen (1), een rolluikkast (3), een as (5) en geleiders (6). We sommen een gemiddeld model met 14 onderdelen op. Deze zijn:
1) De lamellen
Deze zijn in Vlaanderen vaak gemaakt van aluminium of van kunststof en kunnen een dikte hebben van 8 mm tot 3200 mm. De lamellen kunnen ook erg dun gemaakt worden wat er weer voor zorgt dat je een kleine oprolbox nodig hebt. Dit staat al een stuk beter boven het raam. Daarnaast kunnen ze in alle beschikbare RAL-kleuren geleverd worden.
2) Buismotor
De buismotor zorgt er voor dat je het zware werk niet zelf hoeft te doen. Het optillen van een rolluik van vooral aluminium kan erg zwaar zijn, met een buismotor in de oprolbox wordt dit werk een stuk makkelijker. Er zijn verschillen in motoren en het kan zijn dat je kiest voor een fluisterstil model, maar zijn wel iets duurder dan normaal. Denk hierbij aan duurdere merken zoals bijvoorbeeld Somfy.
3) Omkasting (oprolbox)
Als je een opbouw- of een voorzetmodel hebt aangeschaft dan zal deze box met de rolluiken boven je raam bevestigd worden. Als je kiest voor een inbouwmodel, dan wordt de box netjes in de muur verwerkt. Het is echter vaak niet mogelijk om achteraf (dus na de bouw van de woning) te kiezen voor een inbouwmodel. Deze worden dan altijd tijdens het tekenen van een woning met een architect besproken. Wil je toch een inbouwmodel en deze omkasting wegwerken, dan zal er veel gesloopt moeten wat weer extra kosten met zich gaat meebrengen.
4) Houderuiteinde
Dit is een plaat aan het eind van de weerszijde van de as die het rolluik op zijn plaatst houdt en er voor zorgt dat de as goed kan draaien.
5) Aluminium as
De lamellen draaien en rollen als het ware om een as van een bepaald materiaal zoals aluminium op. Bekende merken gebruiken assen die gemaakt zijn van sterk aluminium (ook al kies je voor kunststof lamellen) dat 3 meter breed kan zijn en niet zo eenvoudig buigt. De buismotor zorgt er voor dat deze as draait.
6) Zijgelijders
Deze kunnen van kunststof zijn of van aluminium. Het is mogelijk om deze ook weg te laten werken in de muur. Als de rolluik dan opgerold is zie je niks meer van het rolluik.
7) Rail
Een rail dit zorgt er voor dat er niet zomaar wind of regen onder je rolluik kan gaan. Verder zijn moderne rolluiken zo gemaakt dat hier geen koevoet ingestoken kan worden om het te ontwrichten.
8) Beschermende zijplaten
Deze zorgen er voor dat de as makkelijk en zonder vast komen te zitten kan draaien. De as wordt aangedreven door de buismotor.
9) Witte rubberen ringen
Deze zorgen er voor dat de lamellen de as niet raken en er verfschade ontstaat.
10) Schuimpads
Deze zorgen er voor dat de metalen veren niet de lamellen raken en zo voor schade zorgen.
11) Lagers
Zorgen er voor dat de buismotor en de as vlekkeloos kunnen draaien.
12) Houder
Op deze houder rust de metalen as en kan vaak een gewicht van 150 kilo dragen.
13) Rolluik sloten
Dit zijn mechanismen die er voor zorgen dat de rolluik niet van onder omhoog geduwd kan worden.
14) Stops
Een rolluik weet standaard niet tot hoever deze moet draaien (problematisch bij elektrische modellen). Daarom worden er stops ingebouwd zodat de buismotor stopt met draaien als ze geraakt worden. Oudere modellen hebben geen stops maar ‘voelen’ de venster van jouw raam of de grond. Dit heeft echter ook enkele nadelen (meer slijtage).
Handmatig en elektrisch
Een rolluik kun je handmatig en automatisch bedienen. Je bedient de rolluik manueel door gewoon te trekken of middels een zwengelmechaniek of veeras. Door een staaf of hendel te draaien kun je het rolluik op en neer dan wel heen en weer laten bewegen.
De elektrische bediening gebeurt via een buismotor, opsteekmotor of kettingmotor. Verder zijn er diverse producten voor onderhoud en reiniging op de markt en daarnaast is het mogelijk om een rolluik met handbediening om te bouwen naar een elektrisch rolluik.