Aanbetalen
Wanneer je nieuwe rolluiken gaat bestellen, dan moet je hier op een gegeven moment voor betalen. Deze betaling is afhankelijk van de leverancier die je kiest, van de hoogte van het bedrag en van de services die je afneemt.
1) De leverancier
De ene leverancier zal wel om een aanbetaling vragen en de andere niet. Vaak is dit afhankelijk van de grootte van de investering die je bij hen doet. Voor een klein bedrag is een aanbetaling niet nodig, maar plaats je een grote bestelling, dan wordt er soms een aanbetaling gevraagd. Dit is meestal niet meer dan 5% tot 10% en leveranciers die meer vragen kun je als verdacht beschouwen (een aanbetaling van 5% is vaak voldoende om te laten zien dat je serieus bent en daadwerkelijk rolluiken wilt kopen). Soms kan een grote aanbetaling namelijk betekenen dat de leverancier financieel onstabiel is en jouw bestelling niet kan verwerken zonder hier alvast een aanzienlijk bedrag voor te ontvangen. De hoogte van de aanbetaling is dus een goede indicatie van de financiële gezondheid van een bepaald bedrijf. Twijfel je, dan kun je met hen beter niet in zee gaan.
2) De hoogte van het bedrag
Wanneer je bij één leverancier zowel de rolluiken, de montage en eventuele andere diensten (opmetingen, nazorg) bestelt zal je een aanzienlijk hoger bedrag moeten betalen dan wanneer je alleen de materialen laat afleveren. In deze gevallen zullen de meeste leveranciers om een aanbetaling vragen. De aanbetaling zal niet meer moeten zijn dan 15% van het totaalbedrag. Is dit wel zo, dan kun je beter niet met het desbetreffende bedrijf in zee gaan. Andere rolluikleveranciers vragen om een minimum aanbetaling. Dat betekent dat je zelf kunt overwegen meer te betalen, bijvoorbeeld omdat je het geld ter beschikking hebt. Dit is echter niet verplicht en doe je altijd in goed overleg met de leverancier.
3) De services
Hoe meer diensten je koopt bij de leverancier, hoe ingewikkelder je rekening wordt. En ook hoe groter je rekening wordt. De nazorg wordt vaak apart berekend nadat de rolluiken zijn geplaatst. Toch kun je rekening houden met kosten voor het opmeten, het plaatsen, de rolluiken zelf en eventuele voorrijkosten. Laat je je rolluik op de eerste verdieping plaatsen dan betaal je ook meer. Ook hier geldt weer dat een aanbetaling van 5% tot 15% normaal is. Vraagt een leverancier meer, ongeacht de omvang van je rekening, dan is het niet altijd verstandig om met dit bedrijf zaken te doen.
4) Betalingsmethoden
Kwalitatieve leveranciers geven je verschillende manieren waarop je kunt betalen. Zo is het mogelijk om een overschrijving te doen via Bancontact, PayPal of bankoverschrijving. Ook zal je de optie kunnen krijgen om te betalen bij levering of afhaling. Dit doe je dan simpelweg met een pinapparaat bij het vervoersbedrijf. Op die manier kan de leverancier de rolluiken nog mee terugnemen als je besluit niet te betalen of als de betaling niet succesvol is. Zorg er wel voor dat je altijd een bewijs van betaling krijgt zodat je deze kunt gebruiken als er sprake is van een misverstand.