Checklist rolluik kopen
Wanneer je overweegt één of meerdere rolluiken te plaatsen dan zal je merken dat hier aardig wat bij komt kijken. Je hebt een aantal opties en deze bepalen de prijs, het uiterlijk, de gebruikersvriendelijkheid en de montagemethode.
Het is dus belangrijk dat je deze keuzes goed maakt, zodat je het juiste rolluik aanschaft. De onderstaande checklist helpt je om stapsgewijs tot de beste beslissingen te komen wat betreft jouw nieuwe rolluik.
1) De afmetingen en het materiaal
De afmetingen van je rolluik worden logischerwijs bepaald door de afmetingen van het desbetreffende raam. Je kunt deze zelf opnemen, maar de meeste leveranciers bieden ook aan dit voor je te doen. Maak hier zeker gebruik van.
De belangrijkste eerste keuze die je maakt betreft het materiaal, je kunt kiezen uit:
- Kunststof: kunststof is de goedkopere optie en op dit moment het meest gekozen materiaal. Kunststof is licht, veelzijdig, duurzaam en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Kunststof wordt vaak gekozen voor kleinere ramen.
- Aluminium: aluminium is duurder, maar hier krijg je een erg sterk, licht en esthetisch aantrekkelijk rolluik voor terug. Om grotere ramen of garagedeuren mee te beschermen is aluminium vaak een verstandigere optie. Ook isoleren aluminium rolluiken beter en bieden ze betere bescherming tegen inbrekers dan kunststof.
2) De bediening
Vervolgens moet je je gaan afvragen hoe je wilt dat je rolluiken open en dicht gaan. Er zijn 3 bedieningsmogelijkheden waaruit je kunt kiezen.
- Handmatig: kies je voor een handmatige bediening, dan betaal je het minste. Je trekt het rolluik op via een touw of kabel. Hierdoor zal het rolluik ook minder snel defect raken, maar deze optie is niet voor iedereen en iedere situatie geschikt. Voor mindervaliden of moeilijk bereikbare rolluiken is een elektrische bediening beter.
- Elektrisch: je kunt er ook voor kiezen het rolluik te bedienen met een schakelaar. Hier kun je dan ook een tijdsklok bij laten plaatsen, mocht je willen dat het rolluik elke dag om dezelfde tijd open en dicht gaat. Hiervoor betaal je meer, maar het gebruikersgemak gaat omhoog.
- Afstandsbediening: als laatste is er de mogelijkheid je rolluik op afstand te bedienen. Dit kan met een afstandsbediening die je bijvoorbeeld naast je bed plaatst of in de woonkamer, maar de meest recente optie is om dit via je telefoon met een app te doen. Rolluiken zijn ook een standaard onderdeel van een domotica systeem, maar hiervoor betaal je uiteraard de hoofdprijs.
3) De montagemethode
Nu je de afmetingen, het materiaal en de bediening van de rolluiken hebt vastgesteld, is het tijd om te bedenken hoe je wilt dat de rolluiken worden gemonteerd. Er zijn 3 gangbare methoden beschikbaar.
- Inbouwen: deze methode is esthetisch het aantrekkelijkste, omdat het rolluik wanneer het open is niet te zien is. Deze wordt namelijk uit het zicht in de gevel gebouwd. Om die reden is dit de meest gekozen optie bij nieuwbouw, maar wordt bij bestaande bouw vaak één van de andere twee mogelijkheden aangeraden.
- Voorzetten: het rolluik wordt op de muur geplaatst of op het kozijn. De gevel blijft zo intact, de klus is niet arbeidsintensief en je betaalt dus een lage prijs. De doos van het rolluik zal wel kunnen uitsteken en duidelijk in zicht zijn, dus dit is wat betreft het uiterlijk niet de meest aantrekkelijke oplossing.
- Opbouwen: ook deze optie is vrij gemakkelijk en goedkoop en voornamelijk geschikt voor de bestaande bouw. Het rolluik wordt namelijk tussen de kozijnen of tussen de muren geplaatst. Dit is minder storend, omdat de doos niet uitsteekt en dus het uiterlijk van je gevel hetzelfde blijft.
4) Zelf monteren of laten monteren
De meeste rolluikleveranciers bieden je de optie om de rolluiken inclusief of exclusief montage aan te schaffen. Je kunt er dus voor kiezen om een volledig pakket bij hen te nemen, om een extern bedrijf in te huren om de rolluiken te installeren of om ze zelf te plaatsen. Welke optie voor jou het beste is, hangt af van je budget en je doe-het-zelf kennis. Besluit je de klus zelf te doen, dan is het handig om hulp in te schakelen, omdat rolluiken zwaar zijn. Bekijk deze opties goed, want soms kan het zijn dat de keuze die je maakt invloed heeft op je garantieregeling.
5) De nazorg
Nadat je de rolluiken hebt aangeschaft is er nog de nazorg waarover je moet nadenken. Zo kun je ervoor kiezen om de rolluiken zelf te onderhouden of om hier iemand voor in te huren. Rolluiken bevatten bewegende delen die defect kunnen raken en rolluiken met een elektrische motor zullen sneller gebreken vertonen dan handmatige rolluiken. Je kunt de scharnieren zelf smeren en de rolluiken schoonhouden, maar om de levensduur te verlengen is het een goed idee om hier af en toe een specialist naar te laten kijken.