Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluik-info.be
Rolluik-info.be

Rolluikband vervangen

De rolluikband van je rolluik kan door de jaren heen toe aan vervanging zijn. De reden daarvoor kan zijn: vuil, scheurtjes in de band of slijtage. In de meeste gevallen hoef je niet je volledige rolluik te vervangen, maar enkel de rolluikband zelf.

Welke rolluiklint kopen?

Je kunt rolluiklinten vinden in verschillende uitvoeringen en is het belangrijk dat je op een aantal punten let bij het aanschaffen van een nieuwe band.

 1. Afmetingen: je hebt rolluikbanden in diverse breedtes en lengtes. Het meest gangbare breedte is 14 of 22 mm en kun je het beste kiezen op de huidige lengte. Je vindt rolluikbanden van 5 meter, 7 meter en van 12 meter. De benodigde lengte van je rolluiklint is ongeveer 2.5 keer de hoogte van het rolluik. Indien je ook een brandvertrager hebt is dat 4 keer de hoogte van je rolluik.
 2. Kleur: een rolluikband kun je vinden in de kleuren zoals zwart, wit, grijs en bruin. Het is belangrijk dat je lintkleur aansluit bij je muurkleur om al niet te veel kleurverschil te creëren.
 3. Materiaal: doorgaans zijn ze gewoven met polypropyleen of katoen.
 4. Extra’s: sommige rolluiklinten hebben een kunststof handgreep waarmee je het rolluik kunt optrekken en aflaten. Daarnaast heb je rolluiken die voorzien zijn van gaten die je kan bevestigen aan de bandopwinder en de brandschijf.

Rolluikband prijzen

De prijs is afhankelijk van de afmetingen. Hieronder vind je een aantal richtprijzen.

 • Rolluikband 14 mm x 5 m: €10
 • Rolluikband 14 mm x 7 m: €14
 • Rolluikband 14 mm x 11 m: €19

Stappenplan: rolluiklint zelf vervangen

 1. Laat het rolluik naar beneden en maak de bandopwinder open:
  de bandopwinder is meestal een kunststof of aluminium bak dat zich onderaan het rolluik aan de muur bevindt. Het kan ook in de muur ingewerkt zijn (inbouwrolluiken). De meeste bandopwinders kan je openen met een schroevendraaier.
 2. Blokkeer het oprolmechanisme in de bandopwinder:
  in de bandopwinder bevindt zich een spoel/oprolwiel dat werkt als oprolmechanisme voor de rolluikband. Dat moet je blokkeren door het bijvoorbeeld met een schroefje vast te zetten. Zorg ervoor dat het oprolmechanisme goed vast zit. Als het los schiet kan de interne veer breken. Nadien kan je het oude rolluiklint, dat rond het oprolwiel zit, losmaken.
 3. Open de rolluikkast:
  hierin zitten de rolluik lamellen opgerold als het rolluik opgetrokken is. De rolluikkast kan je openen door de schroefjes met een schroevendraaier los te draaien.
 4. Maak de bladveren los van de as:
  dat doe je door de propnagel of schroef te verwijderen of door de bladveren te draaien zodat ze uit de as klikken.
 5. Maak de oude rolluikband vast aan het nieuwe:
  dat kan je doen door ze aan elkaar te nieten. Trek nadien aan de buitenzijde de oude rolluikband (met daaraan het nieuwe lint) terug.
 6. Maak het oude rolluiklint los van de bandschijf:
  de bandschijf is het oprolmechanisme bovenaan het rolluik waar het rolluiklint aan oprolt.
 7. Bevestig de nieuwe rolluikband aan de bandschijf:
  je kan het eraan vastschroeven of inhaken. Vervolgens draai je de nieuwe rolluikband rond de bandschijf (minstens 2 keer). Als je de rest van het lint laat hangen moet het uiteinde zo’n 20 tot 30 cm lager komen dan de bandopwinder. Zet daarna de bladveren weer vast.
 8. Haal het uiteinde van het nieuwe lint door de bandopwinder:
  zorg ervoor echter dat het niet gedraaid zit.
 9. Maak de rolluikband vast aan het oprolwiel in de bandopwinder:
  zorg ervoor dat het goed vastzit. Je kan nu het oprolmechanisme in de bandopwinder deblokkeren waardoor het lint rustig oprolt.
 10. Test het rolluik:
  trek het rolluik rustig op. Dat moet vlot en zonder haperen verlopen. Controleer of je het rolluik ook zonder haperen terug naar beneden kan laten.

Video’s: zelf doen

In de volgende 2 video’s (Engels) krijg je een idee van hoe een rolluiklint vervangen wordt. Aan jou of je het zelf wilt gaan doen of een expert inhuren gaat.

Rolluiklint zelf herstellen of een vakman inschakelen?

Het is mogelijk om het rolluiklint zelf te vervangen. Echter is het vervangen van een rolluiklint een redelijk complexe klus. Je hebt de nodige kennis nodig om voorzichtig en precies de rolluiklint te plaatsen. Als het niet juist wordt geplaatst kan dit problemen opleveren bij het optrekken of aflaten van het rolluik. Je rolluik kan haperen of het lint kan blootgesteld worden aan slijtage waardoor je al snel weer bij af bent.

Wat kost het vervangen van een lint van een rolluik?

Wanneer je de nodige kennis hebt kun je het rolluiklint zelf vervangen. Zorg dat je het goed doet om slijtage te voorkomen. Het vervangen van je rolluikband hoeft niet heel veel te kosten. Hieronder vind je een overzicht van de kosten per werkzaamheid die door een vakman wordt uitgevoerd bij rolluikreparaties. Als je het zelf gaat doen dan bespaar je dus op de arbeidskosten en voorrijkosten, welke meestal tussen de 40% tot 60% van het totaal liggen.

Type reparatie Gemiddelde prijs per rolluik
Herstellen of vervangen lamellen €20 – €40
Vervangen bediening €30 – €150
Vervangen rolluikblad €100 – €200
Vervangen rolluikmotor €150 – €300

Maak van de gelegenheid gebruik: rolluiken elektrisch maken

Wanneer jouw rolluiklint het opgeeft is het een mooie gelegenheid om over te gaan naar elektrische rolluiken. Dat doe je door de handmatige bediening te vervangen door een bruismotor. Maar waarom?

De voordelen op een rij…

 1. Strakkere uitstraling: wanneer het rolluiklint niet meer zichtbaar is maakt dat het uitzicht meteen beter.
 2. Comfortabeler: een rolluik kan zwaar zijn. Dat hangt uiteraard van de afmeting en grootte af. Met een elektrische bediening ga je voor comfort waar je nog jaren veel plezier van kunt beleven. Je hoeft je rolluik niet meer zelf te trekken of aflaten.
 3. Tijdschakelklok mogelijk: een elektrisch rolluik wordt bediend via een schakelaar of een afstandsbediening. Tevens kun je ervoor kiezen om de bediening volledig te automatiseren. Het automatiseren zorgt ervoor dat er een tijdschakelklok bepaalt wanneer de rolluiken op en afgaan.

Wat kost een elektrische rolluiksysteem?

De prijs voor een bestaande rolluik elektrisch te maken is vaak:

 • Buismotor en schakelaar: gemiddeld €100 per rolluik
 • Buismotor en afstandsbediening: gemiddeld €250 per ruilluik

De bovengenoemde prijzen zijn prijzen voor het vervangen van het handmatige systeem voor het elektrische. Bij het aanschaffen van een volledig nieuw rolluik met een elektrisch systeem liggen de prijzen hoger.

Rolluik herstellen of vervangen?

Wanneer kies je voor het herstellen en wanneer kies je voor het vervangen van een rolluik? De gemiddelde levensduur van een rolluik is 15 jaar. Uiteraard bepaald de kwaliteit van het rolluik of het een kortere of langere levensduur heeft.

De keus is aan de eigenaar om voor herstel of voor vervanging te kiezen. Echter zal er van een rolluik die tegen de 15 jaar zit meerdere onderdelen aan vervanging toe zijn. In dat geval is het handiger om het volledig te vervangen. Is je rolluik nog enkele jaren oud en de andere onderdelen doen het nog prima? Dan kun je beter gaan voor herstellen.

Het voordeel bij rolluiken die aan vervanging toe zijn is de betere kwaliteit die vandaag op de markt te koop is. In de loop van tijd verbeteren fabrikanten de kwaliteit van hun producten en daar heb je je voordeel mee. Nieuwe exemplaren hebben tevens een hogere isolatievermogen. Bij vervanging van een rolluik kun je een elektrische bediening overwegen.

Het vervangen van je rolluik is geen dure ingreep. Echter is het beter om dat te doen indien je rolluik daaraan toe is. Je kunt bij een rolluiklint wat aan vervanging toe is wel de overweging maken om over te stappen van een handmatige bediening naar een elektrische bediening.

Hieronder vind je een tabel waarin indicatieprijzen voor 2 soorten materialen met hun bediening is beschreven. Uit veiligheidsredenen is het raadzaam om het rolluik door een ervaren monteur te laten monteren.

PVC rolluik Aluminium rolluik
Handmatige bediening €100 – €250 per m2 €110 – €270 per m2
Elektrische bediening €200 – €500 per m2 €200 – €750 per m2
Kosten voor montage €70 per uur (incl. btw en verplaatsingskosten)

 

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende rolluikspecialisten