Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluik-info.be
Rolluik-info.be

Windweerstandsklasse

Als je kijkt naar zonwering, kun je verschillende klassen onderscheiden. Op zonwering is de zogenaamde Europese Norm EN 13561 van toepassing. Als zonwering aan deze norm voldoet is het gegarandeerd van goede kwaliteit.

De klassen komen overeen met een bepaalde windkracht en kun je het volgende onderscheiden:

Windweerstandsklasse 0

Een zonnescherm dat binnen deze klasse valt mag niet gebruikt worden als er wind staat.

Windweerstandsklasse 1

Een scherm dat binnen deze klasse valt kan wel wat meer hebben en mag uitgeklapt blijven tot maximaal windkracht 4. Dit is een matige wind waarbij alleen de takken aan een boom rustig bewegen. Voor de zonwering betekent dit dat deze lichtjes zal meebewegen op de wind maar daar verder geen schade door zal oplopen.

Windweerstandsklasse 2

Het zonnescherm mag uitgerold blijven tot een windkracht 5. Dit is een frisse bries of wind. In dit geval beginnen in de natuur de kleinere bomen lichtjes te bewegen.

Windweerstandsklasse 3

Je mag de zonwering tot maximaal windkracht 6 blijven gebruiken. Wordt de kracht hoger, dan dien je het zonnescherm in te klappen omdat het anders kan beschadigen of kan dubbelklappen. Windkracht 6 staat voor een sterke wind waarbij ook de dikkere bomen gaan bewegen.

Voor jouw woning

Als je zonwering wilt aanschaffen voor je huis, doe je er verstandig aan om eerst goed na te gaan hoe vaak en hoe hard het waait. Als je daar een beeld van hebt kun je een zonnescherm kiezen dat daar het beste bij past.

Niet alleen de plaats waar je woont kan bepalend zijn voor de windsterkte (hoe dichter je bij zee woont, hoe harder het bijvoorbeeld gemiddeld waait) maar ook de ligging van je huis en de plaats waar het zonnescherm komt te hangen zijn van invloed. Als je de zonwering precies aan de kant komt te hangen waar de wind bijna altijd recht op staat, kies je het beste voor een scherm dat tegen hardere windsnelheden bestand is.

 

Offertes voor rolluiken ontvangen?

Kies voor een erkende specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende rolluikspecialisten