Opties elektrische rolluiken

Wat heb je voor opties bij elektrische rolluiken?
Als je de keuze gemaakt hebt om elektrische rolluiken aan te schaffen, dien je nog wel rekening te houden met een aantal opties die er binnen deze soort bestaan. Voordat je overgaat tot de koop en montage, kun je het beste eerst even bekijken wat je graag wilt hebben en wat je budget is. Vraag altijd eerst diverse offertes aan bij verschillende bedrijven. Dan weet je wat er te koop is en tegen welke prijs. De grootste verschillen bij elektrische rolluiken die ook van invloed zijn op de kosten ervan ontstaan door het gebruikte materiaal, de soort bediening dat je erbij wilt hebben en de montage.

Aluminium versus kunststof

Aluminium rolluiken zijn steviger en zwaarder dan rolluiken van kunststof en gaan langer mee. Ze zijn beter in kwaliteit maar ook duurder in aanschaf. De prijs-kwaliteit verhouding is dusdanig goed dat je ook waar voor je geld krijgt. Voor aluminium en kunststof rolluiken zijn verschillende modellen verkrijgbaar, zowel voor het rolluik zelf als voor de gebruikte lamellen. Ook zijn de rolluiken in veel verschillende kleuren te koop.

Bediening

De bediening van een elektrisch rolluik geschiedt met behulp van een motortje. Dit motortje kun je op verschillende manieren bedienen die ook de prijs van het geheel beïnvloeden. Van goedkoop naar duurder kun je kiezen voor een draaischakelaar, een sleutelschakelaar, een tijdschakelaar of een afstandsbediening. Vind je het geen probleem om op te staan om de rolluiken te openen of te sluiten? Dan is een gewone schakelaar ook voldoende. Wil je het jezelf graag makkelijk maken en de rolluiken vanzelf laten openen of sluiten of deze vanuit je luie stoel (of zelfs op afstand via je telefoon) bedienen? Kies dan voor een tijdschakelaar of een afstandsbediening. Alle vormen van bediening hebben hun voor- en nadelen.

Montage

Een rolluik kun je zelf monteren maar dat is geen eenvoudige klus. Om er zeker van te zijn dat het rolluik goed hangt en functioneert, kun je het beter aan de professional overlaten om het te monteren. De kosten voor het monteren kunnen verschillen per bedrijf, maar ook de plek waar het rolluik komt te hangen kan van invloed zijn. Is het een moeilijk te bereiken plek of zijn er meer mensen voor nodig om het rolluik op te hangen, dan lopen de kosten hoger op. Zelf monteren levert financieel gezien wel een voordeel op maar kan op den duur ook nadelig uitpakken. Als je problemen hebt met het rolluik komen de kosten voor eigen rekening omdat er geen garantie op zit als je het zelf gemonteerd hebt.

Extra’s bij je elektrische rolluik

Naast de standaardmogelijkheden voor een elektrisch rolluik kun je ook nog een aantal extra’s nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extra inbraakbeveiliging door het combineren van het rolluik met extra sloten. Dit maakt het een mogelijke inbreker extra moeilijk om binnen te raken en geeft jou meteen een stukje extra zekerheid. Er zijn diverse sloten op de markt die ieder op hun eigen manier het rolluik extra kunnen beveiligen.

Laat het geluid binnen of buiten

Werk je veel nachtdiensten en slaap je overdag? Of ligt je huis aan een drukke doorgaande weg en wil je graag dat je binnen geen last hebt van de herrie? Dan kun je ook kiezen voor geluidwerende rolluiken of roldeuren. Je kunt het ook andersom nodig hebben, om juist het geluid binnen te houden. Stel, je bent een fanatieke klusser en gebruikt daarvoor materiaal dat veel geluid voortbrengt. Om dan je buren hier niet mee te belasten kies je voor geluidwerende rolluiken. Dan horen zij niet wat jij binnen aan het doen bent.

Materiaal om het geluid te weren

Bij geluidwerende rolluiken worden er dubbelwandige lamellen gebruikt waar een minerale wol tussen in gestoken wordt om zo het geluid tegen te gaan. Omdat er ook geluid kan ontsnappen of kan binnendringen via de boven- en zijkant waarmee het rolluik bevestigd is, worden er rubberen strips gebruikt voor de afdichting. Je kunt geluidwerende rolluiken en -deuren aan laten brengen in je woning, maar ze worden ook veel gebruikt in de horeca en bij bedrijven waar veel gewerkt wordt met apparaten die veel geluid produceren.

Mate waarin het geluid geweerd wordt

Als je voor je eigen woning een geluidwerend rolluik kiest dempt dit 10 decibel. Zoek je een rolluik dat nog meer geluid weert? Dan kun je zeker voor professionele doeleinden rolluiken kopen die het geluid met 31 decibel kunnen terugdringen. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je ook twee rolluiken achter elkaar plaatsen. Een geluidwerend rolluik wordt minder vaak toegepast bij woonhuizen, maar vooral voor professioneel gebruik. Daarin kent het wel veel verschillende toepassingen. Omdat de geluidwerende eigenschappen vooral bepaald worden tussen de geleiders en onder de kast waar het rolluik in hangt, dien je deze altijd op een geluidwerende wand te monteren. Anders heeft het namelijk geen effect en komt het geluid er alsnog doorheen.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag dan vrijblijvend offertes op bij rolluik experts uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.