Elektrische rolluiken

Kies voor elektrische rolluiken
Als je rolluiken wilt laten hangen aan je huis komt daar aardig wat bij kijken. Een van de keuzes die je dient te maken is die tussen een handmatige of elektrische bediening. Rolluiken met handmatige bediening zijn goedkoper dan elektrische rolluiken, maar niet ieder rolluik is makkelijk met de hand te bedienen. Bij sommige rolluiken is dat simpelweg niet te doen omdat ze te zwaar zijn (denk aan aluminium varianten). Ook betekent het voor een zwaar en groot rolgordijn vaak een flinke aanslag op het koord als je het iedere dag met de hand open- en dichtmaakt. Het koord zal sneller stuk zijn en het is geen makkelijk klus om dit te vervangen.

Bediening op afstand

Als je kijkt naar elektrische rolluiken, dan hebben deze wel een aantal voordelen. Dit zijn dan de voordelen die specifiek voor een elektrisch rolluik gelden, want de algemene voordelen zoals beveiliging, isolatie en het buiten houden van de hitte gelden natuurlijk voor alle rolluiken. Een specifiek voordeel van een elektrisch rolluik is dat deze afstand bedienbaar zijn. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk het rolluik te openen of te sluiten als je niet thuis bent. Je gebruikt hiervoor gewoon een app op je telefoon. Een tweede voordeel is dat elektrische rolluiken minder makkelijk open te breken zijn. Als laatste voordeel noemen we het feit dat een elektrisch rolluik minder snel slijt dan eentje dat je handmatig bedient.

Maak het luxer

Als je dit nog niet genoeg voordeel vindt voor een elektrisch rolluik, dan zijn er ook nog mogelijkheden om het nog net een stapje luxueuzer te maken. Een van die mogelijkheden is om anti-optilveren aan het rolluik te bevestigen. Door deze veren wordt het nagenoeg onmogelijk om een rolluik op te tillen vanaf de buitenkant. Ook kun je zonnesensoren in laten bouwen in je rolluik. Ben je een keertje niet thuis wanneer de zon ineens fel begint te schijnen? Geen nood, want de sensoren detecteren het zonlicht en het rolluik zal vanzelf naar beneden gaan. Als laatste optie kun je ook nog kiezen voor een bewegingsmelder. Wanneer er iemand te lang of te dichtbij het rolluik gaat staan, gaat het vanzelf naar beneden. Elektrische rolluiken zijn sowieso moeilijker te openen van buitenaf dan de handmatige varianten. Om een rolluik extra veilig te maken, kun je ook nog diverse sloten mee monteren op het geheel. Deze zorgen ervoor dat het rolluik niet of nauwelijks te openen is vanaf de buitenzijde.

Wanneer ligt de keuze voor elektrische rolluiken minder voor de hand?

Wanneer je de keuze maakt voor een elektrisch rolluik, houd er dan rekening mee dat de voordelen die het oplevert ten opzichte van handmatige bediening niet altijd even zwaar wegen. Als je een klein raam hebt waar je een rolluik voor laat plaatsen dat maar heel af en toe open en dicht hoeft, bijvoorbeeld om een keer te luchten, heb je daarvoor geen elektrische bediening nodig. Kijk dus goed of deze vorm van bediening noodzakelijk is. Je betaalt er flink voor en soms is het niet eens nodig om deze bediening te hebben. Als je niet naar het budget hoeft te kijken kies je uiteraard altijd voor elektrische bediening, want dit is gewoon handiger in het gebruik. De praktijk leert echter dat de meeste mensen wel degelijk aan een bepaald budget gebonden zijn en dan is het zonde als je kosten maakt die geen nut hebben.

Alles op een rijtje

We hebben de voordelen van elektrische rolluiken nog even voor je op een rijtje gezet zodat het meteen duidelijk wordt waarom je beter wel of niet voor elektrische bediening kunt kiezen.

Geen fysieke arbeid

Het grootste voordeel is dat je geen fysieke arbeid hoeft te verrichten tijdens het openen en sluiten van de rolluiken. Met slechts één druk op de knop of afstandsbediening breng je het rolluik in de gewenste positie.

Programmeren mogelijk

Groot voordeel van elektrische bediening met een timer is dat je de rolluiken kunt programmeren wanneer deze open en dicht gaan. Dit is ook een goede beveiliging tegen inbraak. Het is dan namelijk niet zichtbaar of er wel of niet iemand thuis is als de rolluiken niet de hele dag op dezelfde stand staan.

Minder kosten en beter voor het milieu

Zowel in de zomer als de winter werken de rolluiken isolerend en houden warmte buiten of binnen, al naar gelang je wilt. Dit betekent minder stookkosten, minder gebruik van de airco en dit alles is ook nog eens beter voor het milieu.

Afstandsbediening

Een handig voordeel bij bijvoorbeeld een rolluik als garagedeur is dat je niet uit de auto hoeft om het te openen als je gebruik maakt van een afstandsbediening. Je drukt op de knop als je komt aanrijden en kunt zo naar binnen zonder de auto te verlaten.

Nadelen elektrische rolluiken

Natuurlijk zitten er niet alleen voordelen aan een elektrische bediening van een rolluik. Het grootste nadeel voor de meeste mensen zal de hoge aanschafprijs zijn.

Storingen

Omdat de rolluiken elektrisch bediend worden kunnen er ook storingen optreden. Wanneer je daar een monteur voor laat komen om het op te lossen zal je dit ook een aardige duit kosten, zeker als het niet binnen de garantie valt. De meeste handelingen om storingen om te lossen mogen bovendien alleen uitgevoerd worden door gekwalificeerd personeel.

Niet makkelijk voor iedereen

Naast de hogere kosten is het niet voor iedereen even eenvoudig om met een elektronisch apparaat om te gaan. Dit is niet voor iedereen even vanzelfsprekend en soms zul je echt nog dienen te leren hoe iets werkt. Maak je gebruik van een timer of app? Dan is dit niet altijd even eenvoudig om te leren hoe dat precies werkt. Voor de jeugd zal het vermoedelijk weinig problemen opleveren maar voor de wat oudere generatie is het niet allemaal even vanzelfsprekend.

Gebruik timer

Als je gebruik maakt van een timer en vergeet wanneer de rolluiken vanzelf sluiten zou je jezelf wel eens een keertje kunnen buitensluiten. De rolluiken gaan op een bepaald tijdstip dicht en als je dan nog buiten bent, is het moeilijk om weer binnen te raken. Kun je de bediening regelen via je telefoon? De meeste mensen hebben deze altijd bij zich en kunnen de rolluiken dan gewoon weer open maken zodat je weer naar binnen kunt.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag dan vrijblijvend offertes op bij rolluik experts uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.