Soorten rolluiken

Wat voor soorten rolluiken zijn er te koop?
Wanneer je rolluiken aan je huis wilt maken, kun je dat om verschillende redenen doen. Rolluiken zorgen er ten eerste voor dat je je huis beter kunt beveiligen tegen inbraak, maar ze vormen ook in koude tijden of met erg slecht weer een goede isolatie. Op die manier kun je ook weer besparen in de stookkosten. Naast het nut dat rolluiken in de winter bieden, kunnen ze in de zomer ook de warmte buiten houden. Als je de rolluiken met warme dagen goed gesloten houdt, blijft het binnen in huis lekker koel. Rolluiken zijn ook prettig om bijvoorbeeld een slaapkamer mee te verduisteren. Kun je niet slapen omdat het nog licht is of werk je ’s nachts zodat je overdag dient te slapen? Dan zijn rolluiken ook ideaal omdat je er dan voor kunt zorgen dat het ook overdag donker is binnen. Bovendien zijn rolluiken een goede beveiliging tegen inbraak.

Type

Rolluiken zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Je kunt om te beginnen een onderscheid maken tussen opbouwrolluiken, voorzetrolluiken en inbouwrolluiken. De vorm die je veelal ziet zijn opbouwrolluiken. Deze zijn ook beter geschikt voor beveiliging en isolatie. Afhankelijk van of je een nieuw huis aan het bouwen bent of het om bestaande bouw gaat, kies je voor een van deze modellen.

Maten en bediening

Rolluiken zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar. Ze bestaan in diverse standaardmaten, maar mochten deze niet passen voor jouw ramen of bijvoorbeeld voor je schuifpui, dan is het ook mogelijk om een rolluik op maat te laten maken. Als je rolluiken een bepaalde afmeting hebben is het beter om ze te laten voorzien van een elektrische bediening. Handmatige bediening is prima geschikt voor een klein rolluik maar als het een groot raam betreft, is het vaak te zwaar om het rolluik zelf naar beneden te laten zakken of op te trekken met de hand. Door de druk die er dan bovendien iedere keer op het koord komt te staan is de kans ook nog eens groter dat dit eerder breekt. Dan dien je er een nieuw in te (laten) zetten en dat is geen eenvoudig klusje.

Diverse kleuren

Rolluiken zijn in vrijwel iedere kleur verkrijgbaar. Niet iedereen vindt ze even mooi staan aan je huis maar ze hebben wel nut en je kunt ze bovendien in de kleur laten maken die bij de rest van je huis past.

Waarmee rekening houden?

Ben je tot de conclusie gekomen dat je rolluiken wilt hebben voor je huis? Houd dan voordat je deze aanschaft rekening met de volgende punten zodat je de rolluiken koopt die het beste bij jou en je woning passen.

Materiaal rolluik

Rolluiken worden gemaakt van twee verschillende materialen, kunststof en aluminium. Er bestaan geen verschillen tussen beide soorten als je kijkt naar de voordelen als isolatie en zonwering. Een verschil is dat aluminium zwaarder en duurder is dan kunststof. Als je een erg groot rolluik nodig hebt is de keuze voor kunststof soms slimmer omdat dit minder belastend is voor de muur of kozijn waar het aan komt te hangen. Voordeel van aluminium rolluiken ten opzichte van kunststof is dat ze beter isoleren en minder geluid doorlaten.

Afmeting rolluik

Rolluiken bestaan in standaardmaten maar kunnen ook altijd op maat gemaakt worden. Je meet voor de aanschaf goed hoe groot de rolluiken dienen te worden. Om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier meet kun je een meethulp gebruiken. Deze vind je terug op diverse sites van bedrijven die in rolluiken handelen en zorgt ervoor dat je altijd de juiste maat hebt. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een bedrijf in om de metingen voor je te doen. Klopt er achteraf iets niet en is een rolluik te groot of juist te klein, dan ligt de schuld hiervoor bij hen en mogen zij het probleem voor je oplossen.

Kleur van het rolluik

Niet iedereen vindt rolluiken even mooi maar je kunt er in ieder geval voor zorgen dat ze bij je huis passen door een mooie kleur uit te kiezen. De een zal voor een opvallende kleur kiezen, de ander voor een neutralere. Wat je ook wilt, rolluiken zijn in veel kleuren te verkrijgen dus er is altijd wel iets dat bij ieders smaak of stijl past.

Wat voor soort kies je?

Je kunt de keuze maken tussen een inbouw-, opbouw- of voorzetrolluik. Als je nog bezig bent met de bouw van je huis zijn inbouwrolluiken een goede keuze. Deze kunnen namelijk nog tijdens de bouw gemonteerd worden. Een groot voordeel van inbouwrolluiken is dat je deze niet ziet wanneer ze opgetrokken zijn. Je kijkt dan niet tegen de kast of zijgeleiders aan die je wel ziet bij opbouwrolluiken. Als je een bestaand huis hebt wordt het een erg ingewikkelde en kostbare klus om rolluiken in te bouwen, omdat daar flink voor gebroken en gesloopt zal dienen te worden. In dat geval kun je beter kiezen voor opbouw- of voorzetrolluiken. Deze rolluiken worden gemonteerd op de muren of kozijnen zonder dat er sloopwerk aan te pas komt. Je ziet dan wel altijd de kast zitten waarin het opgerolde rolluik komt te zitten wanneer het open is.

Welke bediening kies je?

Je kunt een handmatige bediening kiezen voor je rolluik maar ook voor een elektrische variant gaan. Bij een rolluik dat wat kleiner en minder zwaar is, is handmatige bediening vaak geen probleem, maar elektrisch is wel makkelijk te bedienen. Handmatige bediening is uiteraard voordeliger, maar bij elektrische bediening variëren de prijzen ook. Elektrische bediening werkt op een motortje in combinatie met een schakelaar die je met een draaiknop of sleutel kunt bedienen. Ook een tijdschakelaar zodat het rolluik op een bepaalde tijd open of dicht gaat behoren tot de mogelijkheden en als laatste meest luxe bedieningsvorm noemen we een afstandsbediening. Bij een handmatig bedienbaar rolluik heb je een slingerstok nodig waarmee je het rolluik kunt openen of sluiten of een koord of band die je optrekt of laat vieren.

Wie doet de montage?

Je kunt er voor kiezen om een rolluik zelf te monteren maar het is een vrij specialistische klus. Het is dan ook aan te raden om dit door een erkend bedrijf te laten doen. Als je zelf de montage verricht, bespaar je wel kosten op het uurloon maar heb je ook niemand om op terug te vallen als er iets niet goed is en krijg je ook geen garantie op je rolluiken.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag dan vrijblijvend offertes op bij rolluik experts uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.