Rolluiken kopen

In het verleden was het zo dat er overdag vrijwel altijd wel iemand bij jou thuis was. Op het moment dat jij en je huisgenoten niet thuis waren was er altijd wel een welwillende buurman of buurvrouw die bij jou een oogje in het zeil hield. Er gebeurden dan ook in die tijd veel minder woninginbraken. Vandaag de dag leeft iedereen als het ware op een eilandje. Je loopt soms door straten heen die compleet verlaten zijn overdag en ’s avonds. Mensen zijn nu en dan thuis om te eten en te slapen, maar verder is het uitgestorven. Dit zijn de plekken waar vaak inbraken plaats vinden. Voor jou als woningbezitter is dit een vervelende situatie. Jij zou wel willen dat ongewenst bezoek jouw deur voorbij trok, maar je weet niet goed hoe je dit nou zou moeten aanpakken.

In welke situatie koop je rolluiken?

Een woning die ontoegankelijk is gemaakt is uiterst onaantrekkelijk voor inbrekers, dat is bekend. De grote vraag is nu hoe jij je woning ontoegankelijk maakt voor ongewenst bezoek, maar aantrekkelijk voor jezelf. De oplossing is in dat geval heel snel gevonden; je koopt rolluiken. Ook wanneer jij langs een drukke straat woont met doorgaand verkeer wat overdag en ’s nachts door raast. Of als je op de aanvliegroute naar Schiphol woont of in de buurt van een ziekenhuis of brandweerkazerne kan jij meepraten over overlast. De geluidsoverlast die je op deze plekken ondervindt is voor veel mensen heel ingrijpend. Je kan zelfs gezondheidsklachten krijgen wanneer je overdag en ’s avonds voortdurend drukte om je heen hebt.

Staat jouw huis op het zuiden gebouwd, dan heb je van ’s morgens vroeg tot het begin van de avond de zon op je huis gericht staan. Daardoor kan de temperatuur in jouw woning behoorlijk oplopen. Het liefste zou jij de hele dag je gordijnen dicht houden om de warmte buiten te houden. Heb je kleine kinderen die al wakker worden wanneer de vogeltjes in de achtertuin beginnen te fluiten en wanneer de zon net op komt, dan gaat dat behoorlijk ten koste van jouw nachtrust. In deze situaties zullen gordijnen jou niet afdoende helpen.

Is één van deze bovengenoemde situaties op jou van toepassing, dan is het heel aantrekkelijk om rolluiken te kopen. Het is goed om te bedenken waarom je rolluiken wil hebben voordat je ze gaat kopen. Waarom, dat zullen we je nu uitleggen.

Welke materialen rolluiken kan je kopen?

Rolluiken kan je kopen in allerlei uitvoeringen. Welke uitvoering je kiest hangt er maar net vanaf wat het doel is van een rolluik. Wil jij een rolluik wat een inbraakwerende functie heeft, dan moet je een rolluik kopen wat zogezegd hufter-proof is. Een rolluik wat bedoeld is tegen inbrekers is doorgaans van metaal gemaakt. Dit materiaal is het lastigste te kraken en is het beste bestand tegen geweld van buitenaf. Met een zwaar object kan je geen stalen rolluik ingooien. Zo’n stalen rolluik is robuust en zwaar.

Wil jij een rolluik wat vooral tegen zonlicht dient, dan kan je kiezen voor een lichter materiaal. Kunststof houdt zonlicht net zo goed tegen als metaal, en het is een stuk goedkoper in de aanschaf. Daarnaast is een kunststof rolluik in veel meer situaties toepasbaar dan een metalen rolluik. Wil jij een rolluik wat vooral tegen geluid dient, dan kan je maar beter niet bezuinigen op het materiaal. Metaal houdt in dat geval de meeste geluidsoverlast tegen. Zorg er echter wel voor dat er een vergrendeling onderin het rolluik zit. Langs denderend verkeer zorgt voor veel trillingen en deze kunnen doorwerken tot in jouw rolluik wat een onaangenaam geluid geeft in huis.

Waar koop je rolluiken?

Rolluiken kan je op allerlei plaatsen kopen. Je kan ze soms kant en klaar kopen in de bouwmarkt. In dat geval heb je weinig keuze wanneer het aankomt op het materiaal en de afmetingen. Alleen standaard maten en veel verkochte kleuren zijn beschikbaar bij de bouwmarkt. Ook wordt er in dat geval vanuit gegaan dat jij een rolluik zelf kan installeren. Dit blijkt in de praktijk vaak nog behoorlijk tegen te vallen. Rolluiken kan je ook kopen bij een zonweringsspeciaalzaak. Veel steden en dorpen hebben nog wel een dergelijke winkel. Ze hebben een showroom waar jij kan kijken naar de diverse soorten en maten rolluiken en naar de beschikbare materialen. Je kan er dan voor kiezen om een vertegenwoordiger bij jou thuis te laten langskomen om de ramen in te meten waar jij de rolluiken wil hebben.

Als laatste kan je rolluiken kopen via het internet. De prijzen van een webwinkel liggen vaak net wat lager dan die van een zonweringsspeciaalzaak of een bouwmarkt. Dit komt doordat de verkoper geen showroomruimte nodig heeft. Ook houdt een verkoper van een webwinkel vaak geen dure voorraad aan. Rolluiken worden dan op bestelling voor jou gemaakt in de gewenste kleur en het gewenste materiaal. Wanneer jij het wil kan je een verkoper laten langskomen met voorbeelden van het materiaal en de kleuren. Ook het inmeten kan op dat moment worden gedaan.

Wie doet de montage?

Wanneer je rolluiken koopt kan je kiezen om ze zelf op te hangen. Dit is een karweitje wat je met twee personen met een licht materiaal rolluik wellicht nog net kan doen. Wanneer je echter een grotere maat rolluik van metaal hebt gekocht, of een rolluik wat bediend wordt met behulp van techniek zoals een buismotor, is het beter om dit door de leverancier zelf te laten bevestigen. Er komen dan wel wat montagekosten bij kijken, maar je geniet wel van de garantie op het rolluik en de bediening in het geval dat er iets kapot gaat.

Wat is de levertijd?

Rolluiken kopen houdt niet in dat ze de volgende dag al bezorgd worden. De meeste rolluiken moeten op maat worden gemaakt en is er een levertijd. Koop jij rolluiken in de wintermaanden dan zal die levertijd redelijk kort zijn, je moet dan denken aan één tot twee weken. Koop jij je rolluiken in het zomerseizoen, het hoogseizoen, dan moet je denken aan een veel langere levertijd. Een paar weken tot een maand zijn dan geen uitzondering. In die periode zijn rolluiken namelijk veel gewilder.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag dan vrijblijvend offertes op bij rolluik experts uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.