Koord

Het koord van een rolluik
De rolluiken die je voor je ramen of deuren kunt plaatsen hebben geen ingewikkeld systeem. Ze kunnen horizontaal schuiven voor bijvoorbeeld je garage, maar vaak zie je ze voor ramen hangen met een verticale schuifbeweging. Waar en op welke manier de rolluiken ook worden geplaatst, binnen het systeem is vrijwel altijd sprake van een koord. Hiermee kunnen de rolluiken omlaag worden gehangen en ook weer worden opgetrokken. Het koord verdwijnt in een koordopwinder, ook wel bandopwinder genoemd.

De werking

Het koord van een rolluik zit vaak aan de zijkant van een luik verweven en loopt van boven naar onder. Dit rolluikkoord zit om een schijf, die begint te draaien als je de rolluik omlaag laat komen. Het koord heeft vaak een maximale lengte van ongeveer 4,5 meter, afhankelijk van de leverancier.

Specificaties

Een rolluikkoord heeft niet het eeuwige leven en zal op termijn vervangen moeten worden, vaak gaan hier echter wel een paar jaar overheen. Je kunt het rolluik kopen in meerdere kleuren, passend bij de kleur van je rolluik. Zo heb je vaak keuze uit kleuren als wit, zwart en beige. Dit zijn de meest gangbare kleuren voor een rolluik en het koord past hier dan ook goed bij. Een combinatie van de kleuren voor het koord is ook mogelijk.

De extra accessoires

Het koord heeft nogal wat toegevoegde accessoires. Denk maar eens aan de bandschijven, waar het koord omheen komt. Ook heb je de optrekband, die de zwaarste lasten van het koord draagt. Tot slot heb je nog de bandgeleider, dat waar het rolluikkoord doorheen komt. Al met al is het koord dus nog een wezenlijk onderdeel van een rolluik.

Onder de streep

Een koord kun je kopen in een band, aangepast op jouw specifieke rolluik. Een hele rol van 100 meter kost je circa €50 euro.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag dan vrijblijvend offertes op bij rolluik experts uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.