Aandachtspunten

De aandachtspunten voor de aanschaf van rolluiken
Steeds vaker kiezen mensen voor rolluiken voor het raam. Een goede investering met veel voordelen. Wel moet je van te voren een afgemeten keuze maken wat de aandachtspunten zijn voordat je overgaat op de aanschaf. Wil je rolluiken bijvoorbeeld gebruiken voor totale verduistering? Of alleen voor zonwering? Op basis hiervan heb je namelijk verschillende keuzes met betrekking tot de kleur van de rolluiken. Je kunt daarom de checklist bij langs lopen, waarin alle belangrijke punten van rolluiken staan. Waar je allemaal op dient te letten:

Het materiaal

Doorgaans bestaan er twee verschillende materialen voor je rolluiken; aluminium en kunststof. Beide materialen zijn zeer geschikt voor de rolluiken, maar er zijn wel verschillen waarneembaar. Wat de twee materialen gemeen hebben, is dat ze beschermen tegen fel zonlicht, zorgen voor privacy en ook verduistering.

Kunststof materiaal is altijd goedkoper en heeft een meer natuurlijke uitstraling. Het kunststof biedt alle basic behoeften van een rolluik en het is daarom dat kunststof ook het meest wordt gekozen. Wil je echter de rolluiken ook laten dienen voor inbraakpreventie en wil je een strakke en moderne uitstraling creƫren? Dan is de aluminium variant voor rolluiken een betere keuze. Staal als materiaal is ook mogelijk, maar dit zie je minder vaak.

Bediening

Tegenwoordig hoef je rolluiken niet meer handmatig te bedienen, daarvoor zijn elektrische systemen in het leven geroepen. Denk er wel om dat dit elektrische systeem meer geld kost per rolluik. Vooral aluminium rolluiken, die van zichzelf zwaarder zijn dan kunststof rolluiken, hebben een elektrische bediening. Uiteraard is handmatige bediening de goedkope variant, maar je moet zelf wel iets meer moeite doen.

Afmetingen van je raam/venster

Het is vanzelfsprekend belangrijk om de juiste maten te kennen voordat je rolluiken gaat aanschaffen. Je wilt niet alsnog last krijgen van lichtinval, terwijl je de rolluiken had genomen voor volledige verduistering van de ruimtes in je huis. Voor grote ramen moet je vaak grotere rolluiken nemen, hetgeen terug te zien is in de prijs.

De kleur

De keuze voor een juiste kleur is belangrijk. Je wilt natuurlijk dat de kleur van de rolluiken bij je huis passen. Ook kan de kleur invloed hebben op de mate van isolatie. Hoe donkerder de kleur, hoe meer het warmte tegen- of vasthoudt.

Hoe monteren?

Als je over een huis beschikt die al jaren staat, dan heb je twee keuzes voor de montage. Je kan dit laten doen door middel van het installeren van de rolluiken aan het raam. Zo valt het skelet van de rolluiken niet zo op en vormt het een geheel met je raam. Ook kun je er voor kiezen om het rolluik te bevestigen aan je muur. Mocht je in een nieuwbouwhuis trekken, dan worden rolluiken vaak ingebouwd. Hierdoor zie je de constructie van de rolluiken niet en dit geeft een nettere uitstraling. Nieuwbouw biedt vaak meer mogelijkheden voor de plaatsing van rolluiken dan bij renovatie.

Alle kosten

Het plaatsen van rolluiken is niet gratis. Je laat dit werk doen door een rolluikmonteur. Naast de aanschafprijs van de rolluiken komen daarom nog extra kosten kijken bij de plaatsing. Zo rekent een rolluikmonteur vaak voorrijkosten, extra kosten voor plaatsing op een hogere etage en eventuele kosten voor de plaatsing van een bewegingsmelder. Deze wordt geplaatst als je de rolluiken ook fungeren als inbraakpreventie. Meer informatie kun je verkrijgen door verschillende offertes met elkaar te vergelijken.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag dan vrijblijvend offertes op bij rolluik experts uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.